Hur du blir känslomässigt stark som singelmamma

När jag gick igenom min separation var det så många olika känslor som jag hade svårt att hantera. Det jag lärde mig var att låta mig själv gråta och känna alla känslor. För att jag skulle kunna göra detta behövde jag en trygg och stabil omgivning som kunde hjälpa mig med alla måsten. 

I en separation är det viktigt att låta sig själv vara ledsen, glad eller vad det än är du känner för känsla. Tiden före, under och efter kan vara lika som olika och att gå igenom det på egen hand tyckte jag minst sagt var en känslomässig berg-och-dalbana. Ibland ifrågasatte jag mig hur jag skulle klara att gå igenom det, men faktum är att det alltid går och jag blev starkare och starkare på vägen. Det fanns saker som underlättade för mig när det var som tuffast och det viktigaste var att jag hade koll på det praktiska så att jag kunde låta mig själv vara ledsen och hantera mina känslor.

För mig var det viktigt att ha ett trygghetsnätverk ifall jag skulle känna att det blir för mycket. Ibland ville jag bara lämna iväg barnen för att få lite tid för mig själv eller om jag behövde fixa något. Ibland ville jag bara ha någons axel att gråta på och jag känner mig tryggare om jag vet att jag har folk omkring mig som bryr sig om mig och min familj. Mitt tips till dig är att om du kan, försök skaffa vänner i liknande situationer som har förståelse för vad du går igenom.

Mitt andra tips är att planera din tid, jobb och budget så att du i tuffa situationer slipper tänka på det. Istället kommer dessa tråkiga saker bara rulla på och du har tid att lägga mentalt fokus på det du tycker är jobbigt. Vissa fungerar helt annorlunda, de vill ockupera tankarna med praktiska saker för att slippa tänka på det som är jobbigt. Det har sina fördelar i nuet men det kan vara svårt att bearbeta under tiden. 

Det absolut jobbigaste, och som jag faktiskt var helt oförberedd på, var när mitt ena barn frågade mig varför inte pappa bor med oss längre. Så gör dig själv en tjänst och ställ dig frågan, hur ställer jag mig till frågan om att ha pappa med i bilden? Barnen kommer ifrågasätta flera gånger så det är bara börja förbereda dig. 

Till sist vill jag ge dig det mest självklara men svåraste tipset. Acceptera situationen. Detta är som sagt det svåraste, men det tar dig även längst i bearbetningsprocessen. Det är såhär situationen ser ut och det är så den kommer att fortsätta se ut. Gör det bästa av situationen och blicka framåt! Det kan bara bli bättre.