Jag bytte däck helt själv!

Letar du efter tips om hur du byter däck på egen hand? Läs då vidare; här nedan går jag igenom hur det går till.

Allt som har med bilar att göra kostar pengar, där det ingår att lägga en hel del slantar inte bara på inköpet av själva bilen utan också till löpande underhåll. Själv känner jag ofta frustration över de kostnader som kommer med den bil jag äger. Men detta har också resulterat i tankar och funderingar om det är något som jag kan göra själv. Vanlig service är det förstås bäst att verkstaden får göra, men en sak slog mig: jag kanske kan byta däck på egen hand!

”Det är inte alls särskilt svårt”, skriver Aftonbladet så då kan väl jag med, eller hur?

Jag kan stolt meddela att jag lyckats med detta uppdrag alldeles utomordentligt och här nedan ska jag besätta hur jag gick till väga.

Så gör man

För det första underlättar det självklart med en plats att hållas på. Eftersom jag har eget garage vid huset var det bekymret dock redan ur världen. Sedan behövs det förstås också bra däck, jag köpte till exempel mina i märket Michelin, att byta till. För att kunna komma åt att skifta hjul måste bilen hissas, något som fixar sig genom inköp av en enkel garagedomkraft.

Börja med att lossa bultarna till det hjul du börjar med, genom att använda ett fälgkors. Hissa sedan upp bilen på den sidan med hjälp av domkraften. När hjulet snurrar fritt skruvar du av bultarna, en i taget. Sedan kan du lyfta av hjulet. Placera sedan det hjul du ska byta till på samma plats och dra åt bultarna. Sänk ned bilen och dra åt bultarna så hårt du orkar för hand. Klart! Gör likadant på resterande tre hjul och känn dig stolt över ett lyckat jobb!