Klara ekonomin som ensamstående

När hushållsinkomsten halveras i samband med en separation är det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Som om det inte var nog att tänka på allt det känslomässiga i en separation så ska man behöva tänka på allt det praktiska. Jag som redan gått igenom det hära vill dela med mig av mina tips för att nån annan ska slippa gå igenom samma misstag som jag gjort. 

När jag och min ex-man separerade blev det ett ganska så stort ekonomiskt fall för mig i och med att jag tjänar mycket mindre än vad han gör. Trots att vi hjälps åt med saker och ting kring barnen har utgifterna bara blivit fler och inkomsterna mindre och mindre. För att få ihop ekonomin har jag samlat ihop mina bästa tips och om du följer dessa kommer du, precis som jag, få pengar över varje månad och ha råd att unna dig något extra ibland:

  1. Bonuskort! Varje affär jag väljer att handla på har bonussystem som gör att en bonuscheck trillar in varje månad. Det är inte mycket, men många bäckar små som det sägs. 
  2. Rabatt, rabatt, rabatt. Om du är medlem hos många butiker kommer det komma hem ett blad med rabatter till dig. Dessa är tacksamma att använda. När jag använt mig av rabattkoder eller checkar brukar jag föra över den summan jag sparat till ett annat konto – tada, extrapengar in! 
  3. Se över dina fasta kostnader. Mobil, bredband, försäkringar och el-avtal är värda att se över för att i många fall går det att sänka sina kostnader. Kontakta dina leverantörer och kolla om det går att göra något åt priset, våga argumentera för din sak!
  4. Lämna bilen hemma. Som småbarnsförälder är det tacksamt att ha bil för att kunna transportera barnen fram och tillbaka, men försök att lämna den hemma så mycket som möjligt. Då slipper man lägga ut massa pengar på bensin. 
  5. Träna hemma och utomhus. Vem behöver liksom ett gymkort när man har Youtube klipp att inspireras av? Gratis dessutom!
  6. Köp och sälj barnkläder på second-hand. Barnkläder är faktiskt den kategorin som är störst på andrahandsmarknaden i Sverige och det går att få tag på bra saker eftersom barn växer ur kläder så fort. Mycket man fyndar är i stort sett faktiskt nytt.