Måla om sovrummet på ett effektivt sätt med färgspruta

Det är kul med färger tycker jag och i mitt hem finns det i princip alla regnbågens olika färger i inredningen, men något jag noterade härom veckan var att alla mina väggar bara är tråkigt vita och det ville jag ändra på. Så jag gjorde som alla andra nog också skulle göra: jag satte mig ned och googlade fram både färg som jag köpte och läste på om olika måleritips. Här är alla smarta knep och tips jag hittade!

Det första jag märkte när jag skulle börja måla om i mitt sovrum är hur jobbigt det faktiskt är att måla med roller och pensel, så jag började klura på hur jag skulle göra för att effektivisera det hela och som tur var kom jag på det. Ett snabbt och smidigt sätt att måla effektivt är att skaffa en sån där professionell färgspruta som förenklar måleriarbetet, så vad gjorde jag? Satte mig vid datorn igen och köpte en såklart! Men det va inte den enda snilleblixten jag fick utan jag lärde mig en hel del som jag vill dela med mig av.

Så väljer du vilken färg du ska måla rummet i

Det viktigaste när man ska måla om är att välja rätt färg till rätt rum och i en artikel hos Aftonbladet läste jag att just sovrum, och även vardagsrummet, helst ska målas i en färg som inte har så mycket glans så jag valde en matt färg att måla med. Och i Expressen läste jag om hur viktigt det är att tejpa både tak och vägg för att slippa få färg där man inte vill ha av färg och sedan dra bort färgen när väggen nästan torkat klart – då slipper man råka ut för att torkad färg åker med tejpen när du tar bort den. Fler tips jag tog till mig var dessa:

  • Man ska inte skippa förarbetet om man vill ha ett bra och jämnt resultat, så se till att spackla sprickor och skrapa bort ojämnheter innan du målar.
  • Tejpa alltid för att få raka linjer och skydda golvet mot färgspill med till exempel en plastduk för oavsett hur försiktig man än är så kommer man spilla, jag lovar.
  • Köp flera färgprover av samma färg fast i olika nyanser, för bara för att färgen ser bra ut i butiken betyder det inte att det kommer se bra ut hemma på din vägg.
  • Provmåla alltid en yta på väggen för att se om du tycker om färgen så rummet blir som du tänkt dig, kanske visar det sig att det är en annan av dina provfärger som passar bäst i ditt rum sen.

När du målat klart sen är det bara att shoppa loss ordentligt när det kommer till inredning – du vill ju att rummet ska få en ny känsla och då behöver du nya prylar, eller hur?