Så gjorde jag när mitt barn fick vattkoppor

Mitt barn fick vattkoppor vilket var en utmaning på flera sätt. Om du känner till hur vattkoppor yttrar sig och vad du kan göra för att hjälpa, är det snart över. Läs på, lindra och framförallt, smitta inte barnet medvetet!

Vattkoppor drabbar de flesta av oss någon gång i livet. Jag är småbarnsförälder, singelmamma på det, och fick nyligen ta hand om mitt barn som drabbades av vattkoppor. Barn tenderar själva att ha en bra attityd när de är sjuka, inte för att vara sån, men sjukdomsförloppet var nästan jobbigare för mig än för mitt barn. Börja med att gå in på doktor.se/fakta-rad/vattkoppor/ och läs på om vattkoppor. Om du har ett barn som inte har haft vattkoppor än kommer du vara glad att du var påläst i förväg.

Smitta inte ditt barn aktivt!

Jag, liksom många andra föräldrar, nästan hoppades att mitt barn skulle få vattkoppor. Bäst att få det överstökat så att säga. I de allra flesta fallen är det också så. Barnet får vattkoppor och det hela är över på någon vecka, sedan är barnet immunt. Men jag fick mardrömmar när jag läste om ett par vars dotter drabbades av sjukdomen och nästan strök med på kuppen.

Du kan bara lindra symptomen

Nu var det som tur var inte så farligt när mitt barn drabbades av vattkoppor. Det var dock fortfarande en utmaning att få vardagen att gå ihop. Jag har som tur är ett jobb som till viss del ger mig möjligheten att jobba hemifrån, men alla har det inte lika väl förställt. De inledande symptomen på vattkoppor brukar vara huvudvärk och feber, att det är vattkoppor det rör sig om står inte klart förrän de röda blåsorna dyker upp. Det finns inga läkemedel som botar vattkoppor. Precis som jag får du tänka att det enda du kan göra för att hjälpa ditt barn är att lindra symptomen så gott det går. Det kan du göra till exempel genom att använda lokalbedövande salva eller kylbalsam på själva utslagen, samt Alvedon för febern. Vattkoppor läker sedan ut av sig självt och barnet kan återvända till skolan när det är feberfritt och känner sig piggt nog att delta i aktiviteterna på förskolan eller skolan.