Så sparar du till barnen!

Jag har under lång tid gått och funderat på det bästa sättet att spara till mina barn. Att spara pengar åt sig själv är ju inte det lättaste, och att lägga undan till barnen för framtiden kan vara ännu knepigare. Men det finns tips som jag ska dela med mig av.

De flesta sparare brukar öppna isk konto eller ett sparkonto i en bank. Det är de två säkraste metoderna som de flesta brukar tillämpa. Visst kan man även spara i aktier men då måste man veta väldigt mycket om det, hålla koll på kursen och liknande. Jag är inte tillräckligt smart eller har tillräckligt med tid för det.

Så fungerar ett ISK-konto

Om du verkligen är seriös med ditt sparande ska du göra som jag – öppna ett ISK-konto. Här är det svårare att plocka ut pengar när du blir sugen på att köpa något nytt, vilket är bättre eftersom pengarna stannar där de är. Att öppna kontot är kostnadsfritt och du slipper betala skatt när du går med vinst. Många sparar just med ISK-konto till pensionen för att plocka av pengarna när de når en viss ålder. Det är lika lukrativt för att spara till barnens framtida studentexamen, den första lägenheten eller till dyra utlandsstudier.

Skillnad på ISK-konto och fondkonto

Det bästa med ISK-konto är att du slipper skatten. Istället betalar du ett schablonbelopp och får mer pengar över till barnen. Jag älskade att se hur pengarna växte och att skattmasen höll sig undan. Skatteverket förklarar innebörden av ett ISK-konto nedan:

Investeringssparkonto (ISK) är en sparform där du kan spara till exempel aktier och fonder. Du betalar inte någon skatt för de vinster du gör. I stället betalar du en årlig skatt som baseras på det sammanlagda värdet av dina tillgångar, oavsett om du gör vinst eller förlust. Du ska inte deklarera de vinster eller förluster du gör på ditt investeringssparkonto.