Så sparar jag pengar med pellets

El och uppvärmning är kostnader som man inte blir av med, men det finns faktiskt sätt att dra ned på kostnaderna, bara man vet hur man gör. Jag använder till exempel pellets som uppvärmningskälla och har minskat min elförbrukning. Här är några tips om du vill göra samma.

Att va singel och stå för alla hemmets kostnader helt ensam är inte det lättaste, det kan jag lova, men det går. Allt man behöver göra är att tänka till lite. Jag har till exempel slutat lämna mobilladdare i eluttaget när jag inte använder det och jag stänger av prylar i stället för att låta dem stå i standby-läget. En annan sak jag också gjort är att tänka till lite kring uppvärmningen här hemma och på sidan vida.se/info/branslepellets/ läste jag att pellets faktiskt är en förnybar produkt tillskillnad från olja som är det jag värmer hemmet med idag i en sån där gammal oljepanna. Kanske kunde det vara en idé att byta?

Jag läste på innan jag bytte till pellets

Även om pellets lät alldeles fantastiskt när jag läste lite mer om det så var jag fortfarande inte helt säker på om jag skulle orka mig på bytet av värmekälla. Man har ju hört storys om hur folk med pelletsförbrännare måste rensa aska varje dag till exempel, men tydligen är det bara en seglivad myt. Jag hittade också att man kan sätta in en pelletskamin för att öka mysfaktorn då vissa sådana inte en behöver kopplas till en riktig skorsten. Men med det sagt ska man komma ihåg att det kräver en viss insats från en själv när man väljer den här sortens uppvärmning, men positivt är såklart dess fördelar som att pellets är:

  • Ett miljövänligt alternativ
  • Kompatibelt med solfångare
  • Enkelt att ansluta i hem som värmts med olja eller vattenburen el tidigare
  • Billigt och stabilt i pris

Stor skillnad i kostnader och energiförbrukning

Det första jag märkte några år efter att jag tog klivet och bytte till pellets är hur jag numera har bättre kontroll över mina värmekostnader, för mig har det blivit billigare. Men om du funderar på att byta du med vill jag tipsa om att läsa på och jämföra innan du bestämmer dig. Tänk till exempel på att det just tar något år innan du märker av skillnaden och det kan ta tid att få in rutinen på att gå ini pannrummet och skyffla in pellets i kaminen. Plus att du måste tänka till om du har plats för att förvara dina pellets också, de tar upp en hel del plats – fast det är typ det enda som jag på rak arm kan säga är negativt med bytet, men välj själv du!